LECKEMLM Blog
Népszerű lecke

A sikeres és sikertelen MLM hálózatépítők közötti különbségek

Mitől sikertelen az egyik és mitől sikeres a másik?

Ebben a leckében a vadász és a kertész példáján keresztül megmutatjuk a hatékony MLM hálózatépítés egyik fontos elemét és érthetően elmagyarázzuk a sikeres és sikertelen hálózatépítők közti különbséget, hogy segíteni tudjuk neked megtalálni a helyes utat, mert lehet Te is elköveted azt a hibát, amit a legtöbb hálózatépítő, ami miatt nem az elvárt módon fejlődik az MLM üzleted.

A legtöbben csak kínlódnak az MLM-mel, mert nem értik, nem látják a fától az erdőt, nem tudják mi az MLM lényege valójában és az hogyan működik. Valamiért rossz úton járnak, pedig egyszerű lenne: csak fejben kell kicsit helyretenni a dolgokat.

A sikeres és sikertelen MLM-es két különböző gondolkodásmódot képvisel, két különböző koncepcióval építi az üzletét.

Az egyik vadászként tekint magára, aki levadássza az áldozatait, míg a másik kertészként, aki gondozza a növényeit. Vadász és Kertész nem lehetsz egyszerre. Választanod kell a kudarc és a siker között.

Na de nézzük is meg a gyakorlatban miről van szó:

A sikertelenek – Vadász

Az emberek többsége, akik csatlakoznak egy MLM céghez és elindulnak a Network Marketing rögös útján soha nem foglalkoztak még csak hasonló munkával sem és eszük ágában sincs megtanulni hogyan kell MLM-ezni. Elolvasnak néhány oldalt róla, de nem mélyednek bele, nem szánnak az MLM ismereteinek elsajátítására sok energiát, mert valójában azt gondolják, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga: levadásznak pár olyan embert, akik nagy hálózatot építenek fel nekik és ezzel sokat fognak keresni, anyagi függetlenné válnak és minden álmuk valóra válik.

Úgy viselkednek, mint egy vadász az erdőben.

BUMM! Máris lelőtt egyet!

Sokan értékesítőként, menedzserként vagy vállalkozóként / cégvezetőként csatlakoznak az MLM-be, akik megszokták a gyors lezárásokat. Azonnal meg akarják kötni az üzleteket, mielőbb le akarják tudni a regisztrációt. Jól érvelnek, jó a marketingjük és győzködik az embereket, hogy lépjenek már be az üzletbe. Ez a módszer jól működik más területeken és mivel ezt szokták meg, az MLM-be is magukkal hozzák. Azt hiszik ezen a területen is jó lesz.

Céloznak, BUMM!

Ezek az emberek gyűjtik a trófeákat és azt hiszik így fognak nagy hálózatot felépíteni. Még nem tudják, hogy nagyot tévednek. Ez az út nem vezet sehová. Csak rövid távon mutat valamiféle fejlődést, de nem fenntartható sokáig. Ha vadászként építed az üzleted, akkor egy idő után nagyon frusztrált leszel és még a kiégés jelei is mutatkozni fognak rajtad, ami tovább rontja majd a teljesítményed.

A legtöbben csak vadászni tudnak. Olyanok ők, mint a filmben a Predátor, aki levadássza az embereket. Az ilyen hálózatépítők éhes szemmel arra várnak, hogy végre valakit megegyenek, azaz beléptethessenek a hálózatukba. Éjjel-nappal csak vadásznak. Névlistát írnak, céloznak és lőnek. Sokszor le is terítik a jelöltjeiket. A probléma csak az, hogyha lelősz valakit, akkor az általában meghal. Egy halott meg ugye nem sok mindent csinál.

Amikor értékesítési / üzletkötési lezárási módszereket alkalmaznak hálózatépítők, azaz siettetik az emberek döntését az nem egyenlő azzal, hogy hálózatot építenek. Ez a fajta lezárás működik egy ingatlanügynök esetében vagy a vállalati világban egy nagyobb megrendelés esetén. Az MLM viszont nem fizeti jól a vadász mentalitást hosszútávon, mert az MLM hálózatépítés a kapcsolatépítésről szól.

Nem állítjuk, hogy nincs szükséged egyfajta lezárási technikára a halogatók elkerülése érdekében, de ez nem egyenlő a megszokott erőszakos értékesítési lezárási módszerekkel.

Sokan, mikor csatlakoznak egy MLM céghez, akkor odacsapnak az asztalra és azt mondják:

RAJTA, CSINÁLJUK MEG! IRÁNY A CSÚCS! GO DIAMOND!

Aztán nekilátnak szisztematikusan lemészárolni az összes ismerősüket, meg azok ismerőseit is, mert azt gondolják, hogy ezzel átugorhatják azokat a bizonyos lépcsőfokokat és felgyorsíthatják a sikerhez vezető utat.

rossz MLM hálózatépítési technikák

Vadászként a sikered rövidtávú lesz. Az elején megtéveszt majd a gyors fejlődés, hogy sokan belépnek hozzád és azt hiszed jól csinálod, de nagyobbat nem is tévedhetnél. A vadász mentalitás miatt nem tud beindulni a másolódás és mivel megreked az üzleted, egy idő után elkezded azt gondolni, hogy az MLM nem működik, majd talán abba is hagyod az egészet. Pedig csak rossz megközelítést választottál.

A sikeres mentalitás MLM Hálózatépítéshez – Kertész

A hosszútávú eredmény eléréséhez kertész mentalitással kell építened a hálózatodat. Egy sikeres Networker nem vadász, hanem kertész.

A kertész a vadász ellentéte. Mit tehetsz azért, hogy hosszútávú eredményeid legyenek? Azt, hogy az üzletet kertész mentalitással építed, tehát nem vadász leszel ezentúl, hanem kertész.

A kertész fűmag vetés előtt előkészíti a talajt, majd csak utána veti el a magokat. Ahogy kinő a fű megvédi őket a szárasságtól, a gaztól. Gondozza a gyepet, miközben locsolja és szeretettel figyel rá.

Vadászként hiába kiabálsz rá a zacskóban pihenő fűmagokra, hogy

HÉ, TI! NŐJETEK MÁR!

azok bizony ügyet sem fognak rád vetni.

De, ha kertészként gondoskodsz róluk és megadod nekik, amire szükségük van (tápanyag, víz, napfény), akkor maguktól teszik a dolgukat. Ez a kertész hosszútávú sikerének kulcsa.

Úgy kell tekintened az MLM hálózatodra, mint a kertedre. Létre kell hoznod valamit, aztán gondoskodnod kell róla. Gondoskodnod kell róla, mert az is egy élő szervezet. Emberek dolgoznak benne. Ráadásul önkéntesek, akiknek nem tudsz dirigálni, nem vagy a főnökük, mindenki önszántából van a hálózatodban és bármikor dönthetnek úgy, hogy kiszállnak.

…és miért ne tennék, ha úgy érzik nem kapnak megfelelő gondoskodást?

Az MLM egy kapcsolatépítő / ápoló üzlet. Ha eddig vezető pozícióban vagy értékesítőként dolgoztál egy munkahelyen akkor is sikeres lehetsz az MLM-ben és felhasználhatod a képességeidet, de a nyomásgyakorlás helyett inkább arra fordítsd a hangsúlyt, hogy megértesd az emberekkel, ne vadászként, hanem kertészként építsék az üzletüket.

Csak egy esetben megengedett a vadászat!

Ha kertészekre vadászol

Léteznek sikeres vadászok, de ők úgy lettek sikeresek, hogy képesek voltak kertészeket találni és mivel a kertészek hosszútávon gondolkodnak, ezért lehet a vadásznak hosszútávon magas jutaléka a hálózatából – valójában a kertészek tolták a szekerét. Ha a vadásznak csak vadászai lennének kertészek nélkül, akkor hamar megállna az üzlete, nem tudna pénzt keresni a hálózatával.

A vadász a zsákmányát keresi. A zsákmány érezni fogja, ha vadászként közelíted meg és megérzi, hogy zsákmányként tekintesz rá, amit a legkevésbé sem szeret. Ha az emberek elutasítóan reagálnak a megkeresésedre, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy valójában nem-e zsákmányként tekintesz rájuk.

A vadászatot és a zsákmányt úgy értsd, hogy meg akarod győzni az embereket és görcsösen szeretnéd, hogy csatlakozzanak a hálózatodhoz vagy vásároljanak valamit tőled. Az emberi psziché olyan, hogyha ezt megérzi, akkor menekülni fog előled, mint a vad, aki megérezte a vadász szagát.

A kertész türelmesen építi, ápolja és gondozza a kapcsolatait, ami által kialakul egy erős bizalom iránta az emberekben, ezért egy teljesen másfajta kapcsolat alakul ki. Hosszútávon ez a fajta kapcsolat sokkal eredményesebb lesz.

 

Az MLM üzletben tehát két szerep között választhatsz: Vadász és Kertész

Próbáld ki, amikor legközelebb egy jelölttel beszélsz és kérdezd meg magadtól:

Vajon most vadászként vagy kertészként viselkedem?

Ha úgy érzed vadészként, akkor sincs semmi gond, mert most már tudod, hogy bármikor változtathatsz ezen és ha megteszed, akkor az óriási hatással lesz az MLM üzleted fejlődésére és a jutalékod nagyságára is.

Ha szeretnél még ilyen leckéket olvasni, akkor jelentkezz Te is a Networker Akadémia MLM Tanfolyamra, vagy ha már jelentkeztél korábban, akkor küldd el ezt a leckét a munkatársaidnak, hogy megtanulhassák ők is, ne vadászként lövöldözzenek az áldozataikra, hanem kertészként nevelgessék a hálózatuk tagjait. Sokkal több pénzt fogak keresni és több sikerélményük, több örömük lesz az MLM munkájukban. Neked pedig több embered fog dolgozni, nem hagyják abba idő előtt az üzletet és sokkal nagyobb lesz a jutalékod.

Ez is érdekelhet