LECKEMLM Blog
Népszerű lecke

MLM rendszer: a Breakaway típusú kompenzációs terv bemutatása

Milyen előnyökkel, hátrányokkal jár a Breakaway MLM terv és hogyan működik?

Ez a lecke főleg akkor lesz hasznos számodra, ha breakaway típusú kompenzációs tervvel rendelkezik a cég, ahol a hálózatodat építed és nemigazán érted

 • hogyan működik ez az egész?
 • hogyan lesz ebből pénzed?
 • milyen összefüggések vannak a szintek és a jutalékok között?
 • milyen módszerekkel lehet több pénzt keresni?
 • mikre kell figyelned, hogy ne veszíts pénzt?
 • milyen előnyeid és hátrányaid származnak belőle?

Továbbá, ha nem tudod hogyan magyarázd el az emberidnek a rendszer lényegét, hogy megértsék.

De akkor is hasznos lesz, ha csak most ismerkedsz az MLM-mel és még nem csatlakoztál egyik céghez sem, hiszen így már el tudod dönteni, hogy megfelelő e számodra ez a struktúra vagy sem, ezáltal amikor találsz egy számodra érdekes céget, aminek üzletét építenéd és ilyen kompenzációs tervvel rendelkezik, akkor pontosan tudni fogod, hogy csatlakozz-e vagy sem.

Vágjunk is bele!

A Breakaway rendszert lépcsőzetes (stairstep) vagy elszakadós (breakaway), esetleg különbözeti MLM tervnek is nevezik, mely elnevezés a rendszer jellegéből alakult ki. Már a nevéből is látszik, hogy sokkal bonyolultabb, mint a többi (Unilevel, Bináris, Mátrix).

Mi anno, az MLM pályafutásunk elején ezzel a kompenzációs tervvel kezdtünk el dolgozni és meg kell mondanunk, hogy évekig tartott, mire úgy igazán mélységében megértettük a lényegét és már nem mi dolgoztunk a rendszernek, hanem a rendszer dolgozott nekünk – magyarán tudtuk, hogy mit csinálunk. Szóval semmi gond, ha a bemutatónk végére érve megkérdezed majd, hogy:

MI VAN?!

Igyekszünk érthetően és sok vizuális példával elmagyarázni a rendszer működését.

Hogyan működik a Breakaway MLM rendszer

Ahogyan a többi struktúra, ez is alulról kezdi el szétosztani a jutalékot. Tehát először a legalul lévő kap pénzt, aztán felfelé a következő és így tovább egészen a tetejéig. A vezetők kapják a maradékot, de mivel sok kicsi sokra megy… ezek hatalmas összeget. Az alulról fölfelé kifizetést fontos megjegyezned, mert a számpéldákon keresztül bemutatott rendszert ezáltal könnyebb lesz megértened.

Egy adott időszak forgalmát veszik alapul a szintek meghatározásakor és a jutalékok kifizetésekor. Azaz minden hónapban annyi jutalékot fizet, amennyi a forgalmad volt. A Breakaway típusú kompenzációs terv nem piramis vagy pilótajáték, az csak a tényleges forgalom (eladott termékek vagy szolgáltatások) után járó jutalékot fizeti ki a tervben előre meghatározott arányban. Fejpénzt, a tagok belépései után jutalékot általában nem fizet.

Lépcsőzetes jutalékszintek és elszakadó vezetői ágak jellemzik a Breakaway MLM struktúrát. Ez az egyszerűbb Unilevel rendszer tovább gondolt változata. Nagy forgalmú MLM cégek közkedvelt kompenzációs terve ez. Magyarországon talán a legtöbbször ezzel lehetet találkozni. Mára rengeteg új cég választja inkább a Bináris és Mátrix rendszereket, mert a hálózatépítőknek könnyebb elmagyarázni mit kell tenniük. Viszont a Breakaway rendszerű cégek kétségkívül hatalmas forgalmat tudnak bonyolítani, mert bár bonyolultabb a többinél, de ezáltal sokkal több lehetőség is van benne, sokkal jobban személyre lehet szabni.

Hogyan épül fel a Breakaway MLM struktúra

Az egészet úgy kell elképzelned, mint egy lépcsőt. Minden lépcsőfok egy-egy szint. Minden szinten egyre magasabb jutalékot kapsz a személyes forgalmad után. Hálózatépítés közben, ahogy lépegetsz feljebb a szinteken a csoportod forgalma után is kapsz jutalékot, de azt fordított százalék (%) arányban. A könnyebb érthetőség kedvéért rajzoltunk egy ábrát neked, melyen a példa kedvéért most minden szint legyen az 5-ös szorzótábla valamely eleme, bár általában nem ezekkel a számokkal dolgoznak a cégek:

Kék színnel jelöltük a szinteket és a szintekhez tartozó pontértékeket, melyeket hónapról-hónapra kell teljesíteni:

A szinteket úgy éred el, hogy a Te személyes- és a csoportod vásárlásai összeadódnak. Minden terméknek vagy szolgáltatásnak van pontértéke és azok összege kiad egy szintet a táblázat szerint. Például 17.800 pont az a 20%-os szint.

Zöld színnel jelöltük a szintekhez tartozó különbözeti jutalékok arányait, melyek a csoportjaid után járnak:

A magyarázatot kezdjük a tetejéről, mert hát mindannyian azonnal ott akarunk lenni, kit érdekelnek a kezdő szintek (?) Jól látszik, hogyha a legmagasabb szinten vagy, akkor a saját forgalmad (vásárlásaid után) 25% jutalékot kapsz:

A közvetlen 1. vonalban lévő embereid (csoportforgalma) után pedig a Te szinted és az ő szintjük közötti különbséget kapod (zöld mező értékei). Róluk van szó:

Minden közvetlen emberedet külön-külön számolja a rendszer, ezért minél több van, annál több a jutalékod – persze csak ha dolgoznak és van forgalma a csoportoknak, nem csak kitöltötték a regisztrációt és mint a lottónál várják a milliókat.

Hogyan kell kiszámolni a különbözeti jutalékot?

ha Te a legmagasabb szinten (25%) és a közvetlen 1. vonalad a legalsó szinten (5%) van, akkor a kettőtök közötti szint (százalék – %) különbséget veszi alapul a rendszer, azaz az ő jutalékának a 20%-át kapod meg:

Ha Te még csak az utolsó előtti szinten vagy (20%), és a közvetlen 1. vonalad feljött a második szintre (10%), akkor a kettőtök közötti szint (százalék %) különbség 10, ezért az ő jutalékának a 10%-át kapod meg:

Ha Te a legmagasabb szinten vagy (25%), és a közvetlen 1. vonalad egy szinttel van csak lemaradva Tőled, azaz már 20%-os szintre nőtte ki magát, akkor a különbség kettőtök között 5, így a jutalékának az 5%-át kapod meg:

Elsőre furának tűnhet a rendszer, hiszen könnyen lehet, hogy évekig segítetted, mentoráltad, szponzoráltad őket és minél nagyobb szinten vannak, annál kevesebb százalékot kapsz utánuk.

EZ NEM IGAZSÁGOS!

– Gondolhatod most jogosan.

Nos, az élet nem mindig fair, de nézzük meg a matekot és hogy miért van ez így, mert lehet, hogy tetszeni fog az oka.

Ezért kapsz kevesebb jutalékot

Egyrészt azért, mert mégis csak ők dolgoztak meg az üzletükkel, így ők érdemlik a nagyobb jutalékot. Ezzel szerintünk egyet lehet érteni. Persze nem mindig van ez így, mert elképzelhető, hogy még kezdő vagy és abba a hibába estél, hogy megpróbálsz mások helyett dolgozni, csak hogy feljebb juss, de most feltételezzük, hogy nem teszel ilyet és mindenki a saját üzletét építi.

A másik szempont; nem biztos, hogy rosszabbul jársz és most itt számoljunk egy kicsit. Ne aggódj, nem lesz bonyolult.

Te 25%-os szinten vagy, az egyik Partnered pedig 5%-os.

10.000 Ft a forgalma (a teljes csoportjának együtt összesen). Annak a 20% különbözeti jutaléka 2.000 Ft. Ezt a 2.000 Ft-ot kapod meg, ha a legalsó, 5%-os szinten van az 1. vonalad.

Mi történik, ha Te 25%-os, ő pedig 20%-os szinten van?

10.000.000 Ft az embered forgalma (a teljes csoportjának együtt összesen). Annak az 5% különbözeti jutaléka 500.000 Ft. Ezt az 500.000 Ft-ot kapod meg az 1. vonalad után. Jobban jártál az előző példához képest? Igen. Pedig kevesebb százalékot kaptál. Jobb lenne, ha ezért is 20%-ot, azaz 2.000.000 Ft-ot kapnál, hiszen Te segítetted őt erre a szintre? Nyilván igen.

DE…!

Ha Te is 20%-ot kapnál és mindenki a sorban fölfelé, akkor fizetésképtelenné válna a cég, mert több jutalékot kellene kifizetnie, mint amennyit keresett a termékeken. Arról nem is beszélve, hogy megfizethetetlen áron lennének a termékek és nehezen lehetne eladni. Nehezen találnál új vevőket és tagokat a csoportodba. Ezt Te sem szeretnéd, ugye?

Ezért van szükség a lépcsőzetes különbözeti jutalék rendszerre, mert ha megfigyeled, akkor így a jutalék alap mindig fix 25% marad, tehát a cég a kompenzációs terv ezen részére minden termék bevételéből előre meghatározott 25%-ot különít el, hogy fizető képes maradhasson, majd lépcsős kifizetés szerint osztja szét a 25% hasznot a hálózat tagjai között, alulról felfelé.

MLM rendszer hogyan fizet ki a cég és keletkezik a jutalék alulról

Mostanra már biztosan feltűnt a lépcsőzetes diagrammon a két 0%-os érték és érdekel, hogy miért nem kapsz jutalékot ebben a két esetben.

A lépcső alján lévő első 0%-os szint az amikor elkezded az üzletet és egész pontosan azt jelenti, hogy (a példánkban) 500 pontot kell elérned az első jutalék fizetési szintig (5%). Ha ezt nem éred el, akkor nem fizet a cég jutalékot és a pontokat megkapja a szponzorod.

Ebben egyébként nagyon nagy lehetőség van, nagyon sok jutalékot lehet keresni azzal, ha kihasználod ezt a lehetőséget. Erről részletesen a Jobban fizető MLM struktúra felépítése – Különbségek ugyanannál a cégnél és Amit utálunk az MLM üzletben +1 hatékony jutalék növelő módszer című leckében írtunk.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A példa kedvéért tegyük fel, hogy egy termék pontértéke 50, így legalább 10 terméket kell vásárolnod neked, a csoportodnak vagy neked és a csoportodnak együttvéve, hogy elérd az 500 pontot és ezáltal minősülj az első kifizetési szintre (5%):

 

Elkötelezett hálózatépítőként ez nem olyan nagy feladat, a legtöbben általában az első hónapban megugorják ezt a szintet. A probléma máskor jelentkezik, egy bizonyos embercsoportnál.

Azoknál, akiknek bizonyíték kell, nem ígéret.

Akiknek mindegy mit mondasz, mindegy milyen érveket hozol fel, nekik a saját szemükkel kell látniuk, hogy ez működik. Olyan emberek ők, akik le akarják tesztelni kicsiben az MLM-et, mert azt gondolják, ha kicsiben működik, akkor majd nagyban is fog.

De amikor azt látják, hogy dolgoztak vele – ugyan csak minimálisan – és a végén nincs ott a jutalékuk, mert az felszáll a szponzorukra, hiszen nem érték el a kötelező minimumot, akkor itt szállnak ki az üzletből.

Bárki, akinek van egy kis esze erre azt kérdezné, hogy mit nem lehet ezen megérteni, hogy el kell érni a (példában található) 500 pontot az első kifizetési szinthez (5%)? Nos, az a tapasztalatunk, hogy az emberek, akik most kezdik az MLM-et, ezt nem értik. Nekünk egyértelmű, hiszen ezzel foglalkozunk régóta, de egy újnak ez kínai. Talán nem is érdekli, mert csak bizonyosságot akar: működik vagy sem, átverés vagy sem.

Mit fog tenni?

Vesz egy terméket magának, látja, hogy 50 pont. Nem ajánlja senkinek, mert még nincs meggyőződve, hogy ez nem átverés. Vár egy hónapot, mert kíváncsi mi történik. A következő hónapban megnézi a webirodájában a jutalékát és a pontját, majd ezt tapasztalja:

 • a jutaléka: 0
 • a pontjai: 0

Egyből felkiált:

HOVÁ TŰNT?! TUDTAM, HOGY ÁTVERÉS EZ AZ MLM! NEM LEHET EZZEL KERESNI SEMMIT!

Pedig lehet, csak a Breakaway kompenzációs terv bonyolultabb az Unilevelnél és itt már nem csak magyarázni kell, de meg is kell értetni a jelölttel, hogy létezik nulla szint annak ellenére is, hogy az ember dolgozik vele. Ez másképp működik és amit ő kitalált az ennél a struktúránál nem válik be.

Éppen ezért fontos tisztáznod az új belépőkkel ezt, mert könnyen lehet, hogy nem mondja el neked mire készül, csak azt veszed észre néhány hónap múlva, hogy ez az embered sem csinál semmit. Talán pont emiatt.

Minden rosszban van valami jó

Amikor a cég lehetőséget biztosít arra (is), hogy az emberek csatlakozhassanak a céghez belépőcsomag nélkül pusztán azért, hogy olcsóbban vásárolhassanak termékeket, szolgáltatásokat, akkor az egy nagyon komoly pénzkereseti lehetőséget ad a leleményes online MLM-esek számára, mert azok a vásárlók, akik 1. vonalban vannak a csoportodban és nem érik el az első kifizetési szintet (a példában 500 pont – 5%), azok vásárlásainak pontjai a személyes pontjaidhoz adódnak. Olyan, mintha Te vásároltad volna ezeket a termékeket is és ezzel milliókat lehet pluszban keresni, ha jól használod ki ezt a lehetőséget. Nyilván a cég marketingtervében erről nem vagy keveset fogsz részletesen olvasni, mert hát valljuk be, miért fizetne ki annyi extra pénzt, ha nem muszáj.

De pont emiatt született meg a Networker Akadémia, hogy ne csak parasztból MLM-ezzünk aztán lesz ami lesz, hanem gondolkodjunk is egy kicsit mellé és a lehető legjobban használjuk ki a rendszer adta lehetőségeket, mert a rendszer sok lehetőséget kínál, de csak akkor, ha tudod hol keresd.

Erről részletesebben a “Jobban fizető MLM struktúra felépítése – Különbségek ugyanannál a cégnél” című leckében beszélünk. Ha a Te cégednél, amely Breakaway típusú kompenzációs tervvel működik van lehetőség vásárlóként is regisztrálni és online is építed az MLM üzleted, akkor érdemes az ajánlott leckében leírtakat alkalmaznod, mert könnyedén megháromszorozhatod vele az eddigi jutalékod. Egy olyan, eddig kiaknázatlan lehetőséget tanulhatsz meg belőle, amiről lehet, hogy még a szponzorod sem tud.

Amikor leválik egy ágad

A második szituáció, amikor találkozhatsz a 0% jutalékkal az a lépcső teteje:

De itt már jobban fog fájni, mert sok pénzről van szó, amit elveszíthetsz. Ezen a szinten felkészülten kell várnod a napot, amikor leválik egy-egy ágad. Aki nem érti a cége kompenzációs tervét az itt szokott nagyon meglepődni, főleg ha van egy ingatlan- és/vagy autó hitele is, amit időközben bevállalt, mondván fut az MLM szekér és simán tudja miből fizetni a törlesztőt.

Azért azt tudni kell, hogy az emberek többsége sosem jut el erre a szintre, mert valamilyen oknál fogva a siker kapujában hagyják abba a hálózatépítést. Reméljük Te kitartó vagy és azért olvasod ezeket a sorokat, mert sok pénzt szeretnél keresni az MLM hálózatoddal, így felkészülten kell várnod a napot, amikor leválik az első ágad, értened kell mi-miért történik körülötted:

 • egyrészt, hogy minél előbb el tudd érni ezt a szintet.
 • másrészt, hogy ne érjen váratlanul egy-egy levált ág és ne csökkenjen miatta a jutalékod.

Egy megfelelően épített Breakaway struktúrájú hálózat esetében nehéz lenullázni a jutalékot, valamennyi mindig fog maradni, de mivel személyesen láttunk már példát a csoportunkban arra, amikor bekövetkezett a bekövetkezhetetlen, ezért mutatunk néhány példát erre is, hogy el tudd kerülni.

Mi és miért történik, amikor leválik egy ágad?

Mivel nincs két egyforma kompenzációs terv és a Networker Akadémia egy cégfüggetlen oldal, ezért a példa kedvéért most találjunk ki egy Breakaway típusú tervet a levált ágak bemutatásához.

Legyen további 3 különálló szint a lépcsőzetes szintek fölött arra az esetre, amikor elkezdenek leválni az ágaid, így látni fogod, hogy a levált ágak nem ördögtől valóak, mert ezek által külön kompenzál téged a cég és sokkal jobban átlátható lesz tőle a rendszer – még ha elsőre bonyolultabbnak is tűnik. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több mozgástér van benne.

A lenti példában minden sor elején a szintek eléréséhez szükséges levált ágak számát, majd a szintek elnevezéseit és az utánuk járó jutalék mértékét találod:

A 3 példa szint:

 • 1 levált ág + 50.000 pont oldaltartás, vagy 2 levált ág = Gyémánt szint (+5% jutalék a világforgalomból)
 • 3 levált ág = Dupla Gyémánt szint (további +3% jutalék a világforgalomból)
 • 5 levált ág = Nagyon Gyémánt szint (további +1% jutalék a világforgalomból)

Tisztázzunk két új kifejezést:

 • oldaltartás
 • X% jutalék a világforgalom

Az oldaltartás levált ágak esetében jön képben. Erre eddig a lépcsőzetes struktúra szintjeinél nem volt szükséged, de ahogy leválik egy ágad és menetelsz feljebb a további szinteken fontos szerepet kap.

Az oldaltartás nagyon egyszerűen fogalmazva az összes csoportpontod és személyes pontod mínusz a levált ágad (1. vonalad) teljes csoportpontja. Azaz minden pont, a levált ág vagy ágak forgalmán (pontjain) kívül:

Nézzük meg ezt egy strukturális példában: a lenti képen 3 csoportod van. Ebből 1 elérte a legmagasabb szintet a lépcsőzetes jutaléktervben (25% piros színnel jelölve), ezért levált ágad lett. 2 ágad még nem érte el a legmagasabb szintet, ők még csak 15% és 25%-os szinten vannak, ezért ők lesznek a Te oldaltartásod. Az oldaltartásba általában beletartozik a Te személyes vásárlásod pontértéke is. Mivel példában az oldaltartásod elérte a tervben meghatározott 50.000 pontot, ezért a 25%-os szintről feljebb léptél a Gyémánt szintre:

A Gyémánt szinten megkapod az oldaltartásodban szereplő emberek után a százalék (szint) különbséget, azaz a különbözeti jutalékot, ahogyan eddig. Gyémántként a rendszer továbbra is a lépcsőzetes terv legmagasabb (25%-os) sávját veszi alapul a különbözeti jutalék esetében, ezért 10% és 5% különbözeti jutalékot kapsz: a 15%-os embered után 10%-ot, a 20%-os embered után pedig 5%-ot. A levált ágad után 0% különbözeti jutalék jár, hiszen a lépcsőzetes tervben utolért téged, egy szinten vagytok, de mivel van elegendő oldaltartásod és ezzel elérted a Gyémánt szintet, amivel egyel feljebb léptél, ezért kapsz 5% jutalékot a világforgalomból:

Az “X% jutalék a világforgalomból” azt jelenti, hogy a cég további 5%-ot elkülönít a termékek eladásából egy jutalékalapba, amiből csak a Gyémánt szinten lévők részesülnek. Ebből az 5%-os jutalék alapból minden Gyémánt szinten lévő arányosan kap jutalékot a csoportforgalmától függően.

Hogyan működik?

Emlékszel még, amikor arról beszéltünk, hogy a cég elkülönít a termékek eladása után 25%-ot és ez a jutalékalapja a lépcsőzetes jutalék tervnek? A cég ezen felül további 5%-ot különít el a példában felsorolt Gyémánt szintre, illetve +3% és +1%-ot a további szintekre. Ezek a nevek egyébként lehetnek bármilyen hangzatosak, igazából csak az számít mennyit ér egy-egy ilyen szint.

A példában található világforgalom 5 százalékát beleteszik egy kalapba (jutalék alapba) és olyan arányban részesülsz a kalapban lévő összegből, amekkora arányú volt a csoportforgalmad a többi gyémánthoz képest. Tehát valójában nem a világforgalom 5%-át kapod meg, hanem a világforgalom 5%-os jutalékalapjában lévő összeget olyan mértékben, amekkora az összforgalmad az összes Gyémánt szinten lévők összforgalmának arányához képest. Ezzel ösztönzik a tagokat, hogy a Gyémánt szintek elérésénél is egyre nagyobb forgalmat hozzanak, hiszen minél nagyobb arányban hozol forgalmat ezen a szinten, annál nagyobb a jutalék részesedésed is a kalapból.

Hogyan számolják ki?

Összeadják az összes Gyémánt szintű csoport forgalmát és ennek az összege lesz a 100%. Ebből kiszámolják, hogy melyik Gyémánt milyen százalék arányban hozott forgalmat és ezt a százalékot kapod meg a Gyémántoknak elkülönített 5%-os jutalékalapból. Ha Te a 12%-át hoztad a Gyémántok forgalmának, akkor a teljes 100%-os jutalékalapban lévő összeg 12%-át kapod meg.

Azért jó ez a szint, mert amíg a lépcsőzetes jutalék résznél csak a csoportod tagjainak forgalma után kapsz jutalékod, addig a levált ágak után az ún. jogdíjas jövedelem esetén már másnak a forgalma után is, így valójában ezen a szinten már nincs is az az érzésed, hogy a többi csapat a Te konkurenciád és a Te csoportod elől halásszák el az embereket, hiszen azok után is kapsz jutalékot.

Kissé sarkítva, de mondhatod, hogy had vigyék, hiszen minél nagyobb a céges forgalom, annál több jutalékot kapsz. Nyilván számít, hogy a Te csoportodban minél nagyobb legyen a forgalom, de ezen a szinten már másképp fogsz gondolkodni.

Ezekből a szintekből is több szokott lenni egyszerre egy-egy cégnél. A mi példánkban 3 ilyen szint szerepel (Gyémánt, Dupla Gyémánt, Nagyon Gyémánt). Cége válogatja, hogy a Gyémántok között milyen különbözeti jutalékot ad – erről a céged kompenzációs tervében pontos értékeket találsz.

Miért jó a jogdíjas jövedelem?

Amikor feljebb lépsz és egy újabb Gyémánt szintre érkezel – a példában a Dupla Gyémánt szintre, amihez 3 levált ág szükséges, akkor megkapod a Dupla Gyémánt szinttért járó 3%-os rész a világforgalomból. Az 5%-os részt a Gyémánt szintért és az oldaltartásodban lévő ágak után a különbözeti jutalékot.

Ha pedig eléred a legmagasabb szintet a Nagyon Gyémántot, akkor megkapod az ez után járó 1%-os részt a világforgalomból, a Dupla Gyémántért járó 3%-os részt a világforgalomból, az 5%-os részt a Gyémántért és az oldaltartásodban lévő ágak után a különbözeti jutalékot:

Vannak cégek, amik nem a világforgalomból, hanem a csoportod forgalmának X%-át adják ezeken a szinteken. Érdemes tájékozódnod a céged kompenzációs tervéből, hogy pontosan tudd mekkora jutalékra számíthatsz a munkád után.

Milyen esetben tűnik el a jutalékod szinte teljesen?

Általában négy oka lehet.

 • nem megfelelően építed az üzleted, nem érted mit hogyan kell és amikor utolér az alattad lévő, akkor nincs különbözeti jutalék. Ez akkor szokott megtörténni, amikor csak 1 embert regisztrálsz be és alatta épül a hálózat.
 • Ugyanebben az esetben, de amikor nem csak utolér az ágad, hanem feltol a legmagasabb szintre és levált ággá minősül. Mivel nincs oldaltartásod, ezért nem jár jutalék, pedig Gyémánt is lehetnél, részesülhetnél a világforgalomból.
 • amikor lusta vagy és nem dolgozol. A Breakaway kompenzációs terv nem díjazza a lustaságot és ha utolérnek az alattad lévők, majd nincs megfelelő mennyiségű oldaltartásod, akkor azt feltételezi, hogy nem dolgozol és a rendszer csak annak tud fizetni, aki forgalmat hoz – ezért tud stabil lenni és hosszú évtizedekig működni.
 • Elfelejted teljesíteni a cég által meghatározott havi aktivitást. Ilyenkor hiába kerestél akár tíz milliókat, néhány ezer forint miatt elúszhat az egész az adott hónapban.

A klasszikus lépcsőzetes elszakadós marketing terv sem a szent Grál, ahogy mindegyiknek, ennek is vannak az előnyei mellett hátrányai. Foglaljuk össze a leglényegesebbeket:

Breakaway MLM struktúra előnyei

 • Ha tudod mit csinálsz, érted a rendszert és az MLM mesterfogásait, akkor nagyon jól jövedelmező struktúrát lehet felépíteni vele, ami éveken keresztül kiemelkedő jutalékot termel számodra hónapról-hónapra. A lépcsőzetes-különbözeti-jutalékos-leválós breakaway MLM rendszer pénzgyárat kiépíteni Te is tudsz az alábbi leckék segítségével, melyekben leírtuk mi hogyan csináltuk és mikre kell figyelned:
 • Végtelen számú 1. vonalat szponzorálhatsz, ami jól jöhet, ha sok vállalkozó szellemű, önállóan dolgozni tudó, szervező típusú ismerősöd van, mert akkor sok vezetői szintet tudsz kialakítani, ami levált ágakhoz és extra jutalékokhoz vezet.
 • Ha online is építed az üzleted, akkor sok lehetőség van benne (pl.: a fenti két linken található lecke alapján)
 • Ha megfelelően építed fel a hálózatod (pl.: a fenti két linken található lecke alapján), akkor nagyon sokáig passzív jövedelmet tud számodra biztosítani.
 • Fogyasztás központú, ami növeli a forgalmat, ezáltal stabilan tud jutalékot fizetni.
 • Motiváltan tartja az embereidet, hogy a csoportjuk tagjainál minidig nagyobb szinten legyenek, mert ha az 1. vonaluk utolérik őket, akkor addig nem kapnak jutalékot abból az ágból, míg nem lesznek legalább egyel magasabb szinten
 • Ha vezetőket nevelsz ki és leválik egy-egy ágad, akkor további jutalékot kapsz – akár a cég világforgalmából is részesülhetsz, de ha más nem, akkor a csoportod forgalmából extra jutalékot biztosan várhatsz.
 • Már bizonyított és kiállta az idő próbáját. Nagy múltú és nagy forgalmú MLM cégek használják ezt a struktúrát.

 

Breakaway MLM struktúra hátrányai

 • Nehezebb elmagyarázni, megtanítani egy újonnan csatlakozott embernek, mint a több rendszert.
 • Az elején nehezebb fenntartani a szint (%) különbséget az 1. vonalaid és közötted, mert az új emberek sok új embert és forgalmat hozhatnak hirtelen, amivel nehezebb lépést tartani.
 • Ha nem figyelsz, nem vagy elég széles és utolér egy-egy ágad, akkor azok után nem kapsz jutalékot addig, amíg nagyobb szintre nem jutsz, mint ők (bár ez ritka eset, de előfordulhat)
 • Dolgozni, foglalkozni kell vele, magától ritkán épül fel.
 • Előadódhat, hogy az emberek csak azért vásárolnak termékeket hónap végén, mert az alattuk lévő emberük utolérte őket és hogy legalább egy szinttel feljebb léphessenek hozzájuk képest, ezáltal jutalékot kaphassanak az utolérő emberük csoportja után is.
 • Minden hónapban hoznod kell a forgalmat, hiszen ez nem pilótajáték, itt a cég csak a havi forgalomból tud neked jutalékot visszaadni, viszont emiatt sokkal stabilabb is a rendszer, ami ugye nem hátrány.
 • Ebből következik, hogy minden hónapban azon a szinten leszel, amennyi és amilyen arányban hozott forgalmat a csoportod. Ha ez kevesebb, mint előző hónapban, akkor visszaminősülsz és kevesebb jutalékot kapsz.
 • Előadódhat, hogy bár a cég nem kötelez erre, de a szponzorok azt mondják az új belépőknek, hogy drága belépőcsomagot kell venniük a csatlakozáskor, mert egyes Breakaway típusú cégek havi minimum csoportforgalmat is előírnak a jutalék jogosultsághoz.
 • Ha ingadozó, nem stabil a havi csoportforgalmad, akkor elég hektikusan mozoghatnak a havi jutalékaid a szélsőséges sávokban, azaz egyik hónapban nagyon sokat keresel, míg a másikban lényegesen kevesebbet. Ez nehéz lehet annak, aki havi fix fizetéshez van szokva. (tipp: stabil törzsvásárlói hálózattal ez a kilengés nagyban csökkenthető)
 • Ha levált ágak szintű jövedelem (Gyémánt+) a terved, akkor érdemes mindig dupla forgalommal tervezned, hogyha valamelyik ágon csökkenne a forgalom, akkor ne legyen nagy mértékben hatással a jutalékodra. Erről részletesebben az Amit utálunk az MLM üzletben +1 hatékony jutalék növelő módszer című leckében olvashatsz.

Megjegyzés #1: nem szükséges az összes kompenzációs terv fajtát teljesen megértened, elegendő, ha azt érted 100%-osan, amelyik cégnél vagy. Ha még csak most keresed, hogy melyik céghez csatlakozhatnál, akkor talán ne is az oldalon található kompenzációs terv bemutatók alapján válassz céget, mert különböző cégprofilokhoz, nemzetiségekhez és termékekhez más és más kompenzációs terv illik. Inkább arra figyelj, hogy véletlenül se csatlakozz piramis vagy pilótajátékoz. Kattints ide, és a ponzi sémák felismeréséről ebben a cikkben olvashatsz.

Megjegyzés #2: a fenti bemutató csak egy általános példa. A Te cégednél vagy más cégeknél lehetnek speciális esetek, amire itt nem tértünk ki, de nagy vonalakban ezzel már el tudsz indulni a megértés útján, mert jól szemlélteti a Breakaway rendszer működését. Ha pedig bármi kérdés maradt benned ezzel az MLM struktúrával kapcsolatban, akkor írj nekünk és kibővítjük a válaszokkal ezt a bemutatót.

online MLM tanfolyam és képzés network marketing oktatás hálózatépítés

Több mint elég! Még csak a leckék felénél járok, de ebben a hónapban már dupláztam a jutalékomat! Köszi a tanácsokat!

Lukács Péter
DXN

A szponzoromtól kaptam ezt a kurzust és nagyon sokat segített! Ennek köszönhetően már sokkal otthonosabban mozgok ebben a közegben. Érthetően le van írva amire szükség van a munkához.

Szabó Vera
FM World

Nagyon szuper tananyag! Már az első lecke után jöttek az új üzlettársak. Köszönöm szépen, mindenkinek ajánlom.

Kertészné Bíró Erzsébet - J'erelia - Martfű
Kertészné Bíró Erzsébet
J’erelia – Martfű

Ez is érdekelhet